Nieuws

GiessenlandenNet: de laatste ontwikkelingen

Aanleg glasvezel nadert voltooiing in Giessenlanden

3 October 2017 | Nieuws

Klik hier om de bovenstaande afbeelding te vergroten

GIESSENLANDEN • In de afgelopen twee jaren was het straatbeeld van de kernen van Giessenlanden regelmatig gevuld met gravende mannen in oranje hesjes en glasvezelkabels op grote rollen. Het einde is in zicht van het omvangrijke glasvezelproject in deze gemeente.

“De voorbereidingen zijn al gestart in 2013 en nu, vier jaar later, ligt het netwerk in de grond”, vertelt  Kid Schuijt, voorzitter van Stichting GiessenlandenNet.

“Zonder de hulp en inzet van de inwoners van Giessenlanden was dit project niet van de grond gekomen. Vanaf dag één waren er ambassadeurs en vrijwilligers die ons geholpen hebben bij de informatievoorziening in de dorpen. De investeerders spelen natuurlijk ook een belangrijke rol in het geheel. Verder is er een groep inwoners die het initiatief hebben gesteund en abonnee zijn geworden, terwijl de noodzaak er voor hen nu nog niet was om over te stappen op glasvezel.”

“Met name in de gebieden waar de koperen kabel ligt, was dat het geval. Deze inwoners hebben over het heden heen kunnen kijken richting de toekomst en het daardoor mede mogelijk gemaakt dat we in heel Giessenlanden glasvezel hebben aan kunnen leggen. Daar is inzicht voor nodig. De koperen kabel zal namelijk in de komende jaren door de enorme stijging van het dataverbruik steeds minder voldoen en uiteindelijk niet meer voldoen. Als we het dan moeten afwachten op de commerciële partijen wanneer er glasvezel komt, dan hebben we een probleem. Zoals inmiddels wel bekend uit het landelijke nieuws gaat de verglazing immers veel te langzaam. Je ziet nu in het hele land initiatieven ontstaan om het ‘zelf’ te gaan regelen.”

Enorme hobbels

Niet alles is in de afgelopen jaren van een leien dakje gegaan. Kid Schuijt: “Wij hebben als stichting enorme hobbels moeten nemen. We hebben steeds maar weer als uitgangspunt gesteld dat het netwerk open en toegankelijk moet zijn voor iedereen, zodat het op termijn voordeel oplevert voor de inwoners, bedrijven en instellingen in Giessenlanden.”

“Nog niet iedereen die zich aangemeld heeft is aangesloten”, vervolgt Schuijt. “Daar balen we van, want dat was wel zo gepland. Helaas zijn we afhankelijk van externe factoren waardoor we vertraging hebben opgelopen. We zijn er bijna. We verwachten over twee maanden iedereen in de lucht te hebben.”

Tevredenheidsonderzoek
Binnenkort komt er een tevredenheidsonderzoek, zodat Stichting GiessenlandenNet belangrijke onderdelen kan meten en dan kunnen gebruikers ook hun opmerkingen of klachten (nogmaals) kwijt. Schuijt: “Op die manier krijgen we nog beter inzicht en kunnen we dingen oplossen”.

De stichting richt zich op dit moment vooral op het opleveren van alle aansluitingen.  Zo komt er binnenkort nog een zogenaamde veegronde, waarbij men zich nog op kan geven als abonnee tegen de huidige voorwaarden.

Erg benieuwd
Schuijt: “We zijn ook erg benieuwd naar de uitkomst van het tevredenheidsonderzoek. Aan de hand daarvan kunnen we eventuele problemen nog oplossen en met de provider praten over verbeteringen. Verder zijn we in gesprek met meerdere potentiële providers en denken we na over mogelijkheden rondom zorg op afstand en een regio TV kanaal. We zijn als stichting ook benaderd door meerdere gemeenten in ons land, om samen met hen na te denken over glasvezel. Voor nu is het eerst van belang dat Giessenlanden goed draait en daar zetten we ons als stichting maximaal voor in.”

Bron: Het Kontakt